Felsökningar av värmepump

När året går mot kallare temperaturer är det bra att se över om ens värmepump fungerar som den ska. Om värmepumpen inte avger den effekt du förväntat dig finns det enklare saker du kan titta på själv. Ta en extra titt på strömtillförseln och kolla om utomhusdelen inte är täckt av snö eller löv. Kontakta gärna oss på kundservice@nordpumpar.se om du är osäker och inte har tillgång till din värmepumpsmanual. 

Värmen sjunker stadigt under vintern och då är det god tid att se över ens värmesystem. Kanske är din värmepump nyinstallerad och det här blir första kalla säsongen som du får se vad värmepumpen går för? Även om värmepumpar är driftsäkra och relativt underhållsfria är det bra att se över om ens värmesystem fungerar som det ska. Ofta är det enklare saker som att strömkabeln inte sitter i, eller att något täcker utomhusdelen på värmepumpen.

  • Kontakta alltid oss på kundservice@nordpumpar.se om du är osäker på vad som är fel. Ta dig också tid att kolla in instruktionsboken, där det brukar stå hur du kan felsöka just din modell av värmepump.

 

Felsökning värmepump

Ett vanligt misstag är att man inte ställt in värmepumpen på rätt effekt. Innan du gör något annat, se till att värmepumpen är inställd på heat och inte på cool. Nedan följer lite fler saker du kan titta efter, om du upplever att värmepumpen inte ger den effekt den borde. Kom ihåg att de flesta luft/luftvärmepumpar snarare bör ses som ett komplement till andra värmekällor.

  • Får värmepumpen ström? Dubbelkolla strömtillförseln.
  • Titta på utomhusdelen. Luft/luftvärmepumpen hämtar värme från den naturliga värmen som finns i utomhusluften. Är utomhusdelen täckt med snö, is eller löv kommer den inte fungera lika effektivt. Du kan göra en manuell avfrostning genom att försiktigt skrapa av is från den. Fungerar det inte kan du stänga av värmepumpen och blåsa med en varmluftspistol. Är du osäker på hur du ska göra? Kontakta oss på kundservice@nordpumpar.se och se om det finns andra saker du kan göra för att avfrosta den.
  • Timer. Har du råkat ställa in en timer? Läs i instruktionsboken om du behöver hjälp med att stänga av eventuell timerinställning.
  • Starta om. Du kan prova starta om värmepumpen och se om den börjar fungera efter det.

Värmepumpen läcker vatten

Det kan hända att värmepumpen läcker vatten. Det beror oftast på att du använt värmepumpen som luftkonditionering och inte låtit den stå på. Fukten som uppstår när du använder luftkonditioneringen måste få torka ut ordentligt innan du stänger av den. Det är med andra ord ingen större fara om den läcker vatten, men det är bra om den fläktas ut. 

Om du upptäcker att din värmepump läcker vatten från insidan kan du se över drängeringsslangen. Det kan hända att den ligger snett eller blockeras av löv eller annat. Har du din installationsmanual finns det troligtvis ett avsnitt där du kan titta närmre på hur dräneringsslangen ska sitta och vad du ska tänka på om den hamnar snett. 

Värmepumpen fungerar inte alls

Om dina enklare felsökningar inte verkar hjälpa och vattenpumpen över huvud taget inte genererar den effekt du vill, ska du kontakta oss på kundservice@nordpumpar.se